Άρθρα

και οι επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου συνεχίζονται !!! Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 40 μαθητές της Β τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου με τις Δασκάλες τους, ταξίδεψαν στο παρελθόν μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου και γνώρισαν την δύσκολη αλλά όμορφη ζωή των προγόνων τους !

Οι μαθητές της Β τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ευπαλίου με την Δασκάλα τους κ.Όλγα επισκέφτηκαν σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου και ξεναγήθηκαν στα εκθέματα !

Επίσκεψη των Καπή της Άμφισσας στο λαογραφικό μουσείο Ευπαλιου!

Ο Μητροπολίτης Φωκίδας κ.κ. Θεόκτιστος επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο του Ευπαλίου, όπου μετά την θερμή υποδοχή και ξενάγηση που έτυχε, τόνισε ότι το εν λόγω Μουσείο είναι εξαίρετο και διασώζει και διατηρεί σε άριστη κατάσταση διάφορα στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φίλους μας που μας βοήθησαν και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας στην ωραία εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Λαογραφικού Μουσείου Ευπαλίου !

Ένας από τους πολλούς τρόπους διασώσεως και διατηρήσεως της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι και η οργάνωση ενός χώρου όπου τα διάφορα στοιχεία, οι μαρτυρίες των προγόνων – από την ομίχλη του μύθου μέχρι και τον ανώνυμο και τον επώνυμο λόγο – των προκατόχων αυτής της άγονης αλλά ήρεμης και όμορφης γης, «του Δωρικού τοπίου», θα προστατευθούν από το χρόνο αλλά και την ανθρώπινη αδιαφορία.

Κιβωτός της παραδόσεως

Ιστορεί ένα παλαιό Γεωργιανό παραμύθι : « Από τον ουρανό έπεσαν τρία χρυσά μήλα. Το πρώτο γι’ αυτόν που είπε το παραμύθι, το δεύτερο γι’ αυτόν που το άκουσε. Και το τρίτο , το πιο όμορφο, κύλησε στο χάος και πάει….»

Από μικρός, θυμάμαι είχα τη συνήθεια να μαζεύω πράγματα και να κρύβω ότι παλιά πράγματα εύρισκα γύρω μου. Ακόμα κι εκείνα των γειτόνων. Έφτανα στην υπερβολή, πολλές φορές δε στο αδιαχώρητο. Τόσο που η μάνα συχνά μου έλεγε….. εσύ παιδί μου ή γυρολόγος θα γίνεις ή παλιατζής. Κι όπως πάντα οι μανάδες δεν έχουν και πολύ άδικο…

«Όταν το παρελθόν συναντά το παρόν, οι μαθητές μοιάζουν πιο έτοιμοι να αντικρίσουν αισιόδοξα το μέλλον τους…»

Εὐπάλιον

Στράβωνος, Γεωγραφικά, 427 C.

«….ᾑ δ’ Ἂμφισσα ἐπί τοῑς ἄκροις ἳδρυται τοῡ Κρισαίου πεδίου, κατέσπασαν δ’ αὐτήν οἱ Ἀμφιτρύονες, καθάπερ εἰρήκαμεν, και Οἰάνθεια δε καί Εὐπάλιον Λοκκρῶν εἰσὶν….»