Χαράλαμπος Ν. Σμπαρούνης 1929-1997

smparounisΟ Χαράλαμπος Ν. Σμπαρούνης γεννήθηκε στο Ευπάλιο Δωρίδος. Το 1954 απεφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και το 1960 έλαβε τον τίτλο του Χειρουργού. Το ίδιο έτος ανακηρύσσεται Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Από το 1960 έως το 1970 εργάζεται στον Ευαγγελισμό Αθηνών και έκτοτε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1996.

Το 1972 έγινε Υφηγητής της Χειρουργικής και το 1973 του ανατίθεται εντολή διδασκαλίας. Το 1981 εκλέγεται τακτικός Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ και Διευθυντής της Β Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του ομωνύμου Ερευνητικού Εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Έλαβε μέρος, με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, σε πολλά Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, αρκετά δε από αυτά τα οργάνωσε ο ίδιος. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών, καθώς και άλλων Ειδικών Εταιρειών.

Έγραψε μόνος ή μετά συνεργατών πολλές επιστημονικές εργασίες, ειδικές μελέτες, μονογραφίες και άρθρα. Από τα βιβλία του τα σπουδαιότερα είναι η τρίτομη «Γενική Χειρουργική», ο «Τιμητικός Τόμος του Καθηγητή Δ.Π. Λαζαρίδη», «Αφιέρωμα στον Γεώργιο Ζερβόπουλο» και «Μνήμη Νικολάου Σμπαρούνη - Τρίκορφου» καθώς και «Ο δικός μας άνθρωπος» και «Το χρέος και το μήνυμα». Με τα βιβλία αυτά εισέρχεται σ’ έναν άλλο χώρο. Ευρίσκονται υπό έκδοση «γράμματα σ’ ένα νέο γιατρό» και «η Ιατρική εκ των έσω ή ένας δάσκαλος με σπασμένα γυαλιά».