Εργασίες και δραστηριότητες μαθητών στο μουσείο

Επίσκεψη

Κοντά στην πόλη μας, στο Ευπάλιο Φωκίδας, υπάρχει ένα πολύ όμορφο λαογραφικό μουσείο. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να το επισκεφτούμε. Η μέρα ήταν ηλιόλουστη. Ανεβήκαμε στο λεωφορείο και πολύ σύντομα φτάσαμε. Μας περίμενε εκεί η κυρία Ιωάννα που θα μας ξεναγούσε.

Το μουσείο μάς φάνηκε μεγάλο. Είχε προθήκες με χειροποίητα πλεχτά και κεντήματα, γυαλικά, εργαλεία ιατρικά. Στους τοίχους κεντήματα, υφαντά, καθρέφτες.

Παραδοσιακές φορεσιές, γεωργικά εργαλεία και αμέτρητα είδη σπιτιού.

Σε μια γωνιά, δίπλα στο τζάκι, δέσποζε ο αργαλειός με τα πολύχρωμα φανταχτερά υφαντά.

Βγάλαμε φωτογραφίες κρατώντας αυτά τα περίεργα για μας αντικείμενα, γράψαμε τα ονόματά μας στο βιβλίο του μουσείου, ευχαριστήσαμε την υπέροχη ξεναγό μας, την κυρία Ιωάννα Κατσαρού για όσα με τόση υπομονή μας εξιστόρησε και ετοιμαστήκαμε για την επιστροφή.

Η εκδρομή θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί μάθαμε πώς ζούσαν οι άνθρωποι τις παλιότερες εποχές και τι χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή.

Φωτεινή Κραββαρίτη, Ιωάννα Λάμπου

«Ανθρώπων έργα τραγούδια των χεριών»

Στο πλαίσιο της Αγωγής Σταδιοδρομίας, όλοι οι μαθητές της Α ́ Τάξης του Γενικού Λυκείου Ευπαλίου, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ευπαλίου και το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου, συγκέντρωσαν υλικό και εκπόνησαν εργασία με τίτλο «Ανθρώπων έργα, τραγούδια των χεριών» με θέμα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής Ευπαλίου που χάθηκαν.

Συγκεκριμένα, η εργασία που εκτυπώθηκε σε καλαίσθητο φυλλάδιο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναφέρεται σε πέντε παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανισθούν και από τη μνήμη μας: του γανωτή, του μυλωνά, του πεταλωτή, του σαγματοποιού – σαγμάνη (σαμαρά) και του τσαγγάρη. Τα επαγγέλματα αυτά ήταν ψυχής και ανάγκης, ενώ τα σημερινά άνεσης και μοναχικότητας. Η ανάγκη σε παλαιότερες εποχές γέννησε ιδέες, η αγορά τις εξαργύρωσε, αλλά η εξέλιξη τις εξαφάνισε,  όπως και τα αντίστοιχα επαγγέλματα.

Υπεύθυνοι καθηγητές για την εκπόνηση του προγράμματος ήταν οι κκ. Κατσαρού Ιωάννα, Θεολόγος και Τριψιάνος Νικόλαος Φιλόλογος.