Το Μουσείο

Το Ευπάλιο ευτύχησε να έχει τον αείμνηστο καθηγητή - γιατρό Χαράλαμπο Ν. Σμπαρούνη, άξιο τέκνο της Δωρικής γης, πνεύμα ανήσυχο για την προστασία της λαϊκής παράδοσης, ο οποίος με την σύζυγό του Αντιγόνη, δημιούργησαν και προσέφεραν στην περιοχή μας ένα πρότυπο λαογραφικό μουσείο που θα το ζήλευαν πολλές πολιτείες και χωριά.

Το Λαογραφικό Μουσείο ομορφαίνει την είσοδο του Ευπαλίου, πλήρως εναρμονισμένο με την οικιστική παράδοση του τόπου μας και το γαλήνιο τοπίο του Ευπαλίου, με κυρίαρχο στοιχείο την Δωρική απλότητα και λιτότητα. Είναι όμως πάνω από όλα, ο αδιάψευστος μάρτυρας ότι υπήρξε ένας άλλος, πολύ πιο όμορφος κόσμος. Ο κόσμος των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

Τα αγαπημένα τους εργαλεία, τα είδη της οικοσκευής τους, μικρά και μεγάλα έπιπλα, χειροποίητα υφαντά και κεντητά, λαϊκές φορεσιές, πήλινα, αργαλειός, οι ρόκες, τα σφοντύλια, το τζάκι, ο γιούκος, τα γεωργικά μηχανήματα, οι παλιές φωτογραφίες, ολόκληρη η ζωή των προγόνων μας, οι χαρές, τα βάσανα, οι καημοί τους, τα ήθη και έθιμα, ο τρόπος και τα μέσα ζωής τους, προστατεύονται και διαφυλάσσονται σε τούτη την κιβωτό της παράδοσης.

Το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου όπως είχε αναφέρει ο Καθηγητής-Ιδρυτής στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, "δεν είναι επίτευγμα μιμητισμού άλλων μεγαλόσχημων, αλλά η υλοποίηση μιας επιθυμίας και ενός άσβεστου πόθου. Μιας νοσταλγικής επιθυμίας, επιθυμίας σεβασμού της ιστορίας του τόπου. Η στέγη της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Ο λαογραφικός θησαυρός των προκατόχων αυτής της ήμερης και όμορφης γης που κρατάει μέσα της την κιβωτό της παράδοσης, το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου, είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας.
Επιθυμία και ευχή μας είναι η επίσκεψή μας στο Λαογραφικό Μουσείο να αποτελέσει την αφετηρία για περισσότερη αγάπη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στην παράδοση, στην ιστορία και τον τόπο μας.

Γιάννα Κατσαρού
Γεν. Γραμματέας Λαογραφικού Μουσείου Ευπαλίου